Üdv a kurzusban – kezdd itt!

Üdvözöllek a TOP10 Kreatív Eszköztár kurzusban, amelybe olyan módszereket, technikákat válogattam, amelyeket én is használok a munkám során és tanítom is. Az elmúlt években megismert több tucat szakirodalomból igyekeztem azokat a eszközöket kiemelni és elhozni neked ebbe a kurzusba, amelyek szerintem leginkább elsajátításra érdemesek, hasznosak lesznek mind a munkában, mind a magánéletben, illetve sokrétűen használhatóak. Ennek a pakknak a megismerése és elsajátítása egy olyan eszköztárat ad a kezedbe, amellyel beemelheted a kreativitást az életedbe, sokkal hatékonyabbá, érdekesebbé, ötletdúsabbá teheted a munkádat, komplexebben átlátsz majd bármilyen helyzetet, gyorsabban oldasz meg problémákat. Kiváló alapmuníció a kreatív gondolkodás megismerésének útján.

Tudom, hogy rengeteg információ van internetszerte, rengeteg könyv jelenik meg a kreativitás témakörében is, többezer TED-előadás van, még több Youtube videó, annál is több cikk és még nem is említettem az ismerőseink által megosztott inspiráló gondolatokat, illetve a Szikrán is sok hasznos tudásanyagot olvashattál már. Nah, válogasd ki a lényeget! Ember legyen a talpán, aki meg tudja tenni, hiszen még annyi más téma van, ami érdekel bennünket. Ráadásul az csak egy dolog, ha elolvasunk vagy meghallgatunk egy hasznosnak tűnő módszert, de ha nem ültetjük gyakorlatba és nem ismételjük rendszeresen, akkor bármilyen hasznos is lenne az a tudásanyag, elvész a ködben, mert milliónyi másik inger várja, hogy bekerüljön a figyelmünk bűvkörébe és eljusson onnan a memóriánkba, no pláne a mindennapjaink része legyen.

Éppen ezért hoztam létre ezt a kurzust.

Évek óta foglalkozom a kreatív gondolkodás témakörével, ezért segíthetek neked a figyelmedbe ajánlani azokat a módszereket, amelyeket leginkább hasznosnak vélek, hogy neked ne kelljen elolvasni több tucat szakirodalmat és kiválogatnod a lényeget.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a 10 módszer van és nem is érdemes felfedezni többet! Egyáltalán! Bizony hogy érdemes, hiszen rengeteg izgalmas és érdekes technika, könyv, előadás, szakember van, csak az időnk kevés, amit erre a felfedezőútra, kutatómunkára tudunk fordítani.

Ezért inkább ismerjünk meg kevesebbet, de azokat próbáljuk is ki, sajátítsuk el, gyakoroljuk, emeljük át az életünkbe, vessük bele magunkat, hiszen kevés módszer alkalmazása többet ér, mint sok megismert, de nulla alkalmazott módszeré, nem igaz?

Ha még több tudásra szomjazol, olvasd a Szikra magazin többszáz cikkét és merülj bele a bennük ajánlott könyvekbe, hiszen óriási tudásbázis áll rendelkezésedre. Továbbá a Szikra kurzusok is folyamatosan bővülnek, ahol az esszenciális tudásé és a gyakorlati megvalósításé a főszerep. Játékos feladatok várnak a Szikra FB csoportban, de még több hasznos módszert sajátíthatsz el a különböző kurzusokban, ám ez a TOP10 eszköz azokban is – és még számos másik szituációban – fel fog merülni, így kiváló alap a kreatív gondolkodáshoz kapcsolódó ismeretek megértéséhez, elsajátításához. Vágj bele!

A munkalapokat egyenként is letöltheted az adott témaoldalon az Anyagok fülön, vagy innen letöltheted egyben is.

Meríts abból a gondolatmenetből, ahogy Walt Disney megalkotta a világ legismertebb mesefiguráit. Tanulj egy nézőpontváltó technikát a világhírű pszichológustól, Edward De Bono-tól, akinek nemzetközi sikerű munkássága a több tucat országban, több száz iskolában oktatott és vállalatnál alkalmazott párhuzamos gondolkodásban rejlett. Válj hatékonyabbá a flow által, amelyet a neves Csíkszentmihályi Mihály kutatott egész életében. Használd a Stanford Egyetemről induló és mára világszerte népszerűvé vált design thinking módszert bármilyen folyamat megvalósításához. Találj ki pár perc alatt több tucat kreatív ötletet a reklámguru Alex Osborn brainstorming módszereinek segítségével. Láss át és oldj meg komplex problémákat Tony Buzan Mind map-jével.

Olyan módszereket ismerhetsz meg ebből a kurzusból, amelyek segítségével sokkal kreatívabbá teheted munkádat és az életedet!

Haladj a témák között bárhogy, nem szükséges sorban menned, illetve bármikor vissza tudsz térni a kurzushoz, legalább egy évig eléred az összes anyagot a kurzuson belül. A témákhoz tartozik egy mentorvideó és a legtöbb témához letölthető munkalapok is készültek, amelyeket az Anyagok fülön érsz majd el a téma címe alatt. Érdemes egy nap csak egy módszert kipróbálni – de azt valóban kipróbálni, nemcsak olvasni vagy meghallgatni -, hogy ne zavarjon össze a sokféle megközelítés, így jobban rögzül és nem is sok idődet veszi igénybe, de természetesen úgy dolgozod fel a módszereket, ahogy szeretnéd.

Hasznos időtöltést kívánok!

Scroll to Top